Danıştay'dan Kilci ve Destan hakkında soruşturma izni

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 1. Dairesi, SEKA'ya ait Balıkesir işletmesinin satışına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Kararı'nın iptaline ilişkin "yargı kararını uygulamamak suretiyle görevlerini kötüye kullandıkları" iddiasıyla Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ve Başkan Yardımcısı İsmail Destan hakkında soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararı kaldırdı.

Erdal Adak, Zafer Ateş ve Kadir Günaydın, SEKA'ya ait Balıkesir işletmesinin satışına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Kararı'nın iptali yönündeki Bursa 2. İdare Mahkemesi kararı ile bu kararını yürütmesinin durdurulması isteminin reddi yolundaki Danıştay 10. Dairesi kararını uygulamamak suretiyle "görevi kötüye kullandıkları" iddiasıyla Kilci, Destan, Özelleştirme Sonrası Takip İşleri Grup Başkanı Tülay Aktaş ve Uzman Sıdıka Turhan hakkında şikayette bulundu.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, söz konusu kişiler hakkında yapılan incelemenin ardından 9 Ağustos 2005 tarihli kararla soruşturma izni vermedi.

Bu karara şikayetçiler itiraz ederek, Unakatın'ın kararının kaldırılmasını istediler.

Danıştay 1. Dairesi, Unakıtan'ın soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararını, Kilci ve Destan yönünden 2'ye karşı 3 üyenin oyuyla kaldırdı.

Daire'nin kararında, SEKA'ya ait Balıkesir işletmesinin satışına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Kararı'nın iptali yönündeki Bursa 2. İdare Mahkemesi kararı ile bu kararını yürütmesinin durdurulması isteminin Danıştay 10. Dairesi'nce reddedildiği, daha sonra da söz konusu yerele mahkemenin iptal kararının Danıştay 13. Dairesi'nce onandığı anımsatıldı.

Yargı kararlarının icaplarına göre 30 gün içinde işlem tesis edilmediği, ilgililere isnat edilen eylemin haklarında hazırlık soruşturması yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğunun anlaşıldığı belirtilen kararda, Maliye Bakanı Unakatın'ın soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararının Metin Kilci ve İsmail Destan yönünden kaldırıldığı kaydedildi.

1. Daire, Unakatın'ın kararının, Tülay Aktaş ve Sıdıka Turhan hakkında soruşturma izni verilmemesi yönündeki kısmına yönelik itirazı yerinde görmedi.

Dosya Metin Kilci ve İsmail Destan yönünden soruşturmayı yapması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma sonucunda Kilci ve Destan hakkında dava açabileceği gibi takipsizlik kararı da verebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber